božica dea matasić
biofori

Poslovni prostor, ugao Vukovarske i Lučićeve ulice, 2008.

Ciklus vitalističkih skulptura koje asociraju na fitomorfne elemente u bestežinskom stanju ili pak na gigantske plutajuće kromosome, realiziran je nakon niza prethodnih istraživanja oblika krivulja kao simbola organskog života. Naziv Biofori, koji je nastao nakon samog rada, nosio je u sebi sve te asocijacije. Tek kasnijom provjerom starogrčkog korjena otkrila sam da je naziv Biophores bio korišten krajem 18-og stoljeća od strane znanstvenika kao naziv za tada još hipotetski ekvivalent kromosoma.

Rad je nastao kao odgovor na pozivni natječaj kojim je trebalo riješiti hladni geometrijski funkcionalizam interijera novouseljene zgrade. Budući da je osmišljen kao intervencija u kontekstualiziranom ambijentu odnosno svojevrsna reakcija na prostor, samim time može se iščitavati i kao site specific rad. U izuzetno visok prostor l-tlocrta interpolirani su lagani ali čvrsti objekti koji vise na metalnim sajlama. Opći dojam ove kiparske intervencije je dinamiziran, humaniziran i usklađen prostor.

polistiren, epoksidna smola, stakleno tkanje, kit punilo, uljni lak, čelične sajle

devet objekata duljine 300-600 cm