božica dea matasić
silva subterranea

Galerija sv. Krševana, Šibenik, 2004.

Pojam Silva subterranea (podzemna šuma) dolazi iz starogrčke mitologije, a u više se varijacija pojavljuje i u mnogim povijesnim religijama i kultovima. Predstavlja metaforu podsvjesti i kolektivnog nesvjesnog, ali i stvaran prostor osobne metamorfoze i inicijacije – stanje u kojem nas prožima instinktivno znanje koje je arhetipsko i bezvremensko.

Izložba Silva subterranea nastala je dijelom kao reakcija na prostor Galerije sv. Krševana, a dijelom kao nastavak autoričinih istraživanja oblika elipse kao metaforičkog prolaza između različitih stanja svijesti. 'Lebdeći' objekti, ovali sa obostrano oslikanim koprenastim tkanjem, privlače pogled promatrača, istodobno mu onemogućavajući bilo kakvu trajniju fiksaciju. Sivkasto-bijele strukture u organičko - geometrijskoj dijalektici su tvarne, ali zbog polutransparentnosti istovremeno djeluju kao trodimenzionalne sjene na koje je gotovo nemoguće izoštriti pogled. Tim 'propadanjem' pogleda u pokušaju fokusiranja stvara se napetost koja može dovesti do odustajanja, ili pak do rezonancije sa motivom, odnosno kontemplacije.

Postoje različita značenja i interpretacije elipse no prije svega, ona je znak prelaska iz statičnog u dinamično. Ima dva središta i predstavlja trajnu napetost. Također odražava presjek prvotne diobe stanice. Sam pojam dolazi od grčkog elleipsis a znači nedostatak što je suprotno savršenom, statičnom i nepromjenjivom. Pokušajem upisivanja 'koncentričnih' manjih ovala u elipsu događa se začudno izobličenje; lukovi postaju sve šiljastiji a oval nestaje. Ikonografski, označava lik posvećenika; onih koji su 'od oba svijeta'. Zjenice umrlih postaju eliptične...

mediapan, cnc obrada, bielastična tkanina, akrilik

2 kom. 200 x 100 x 8 cm, 2 kom. 185 x 85 x 8 cm i 2 kom.168 x 68 x 8 cm