božica dea matasić
znakovi vjerojatnosti

Galerija Matice hrvatske, Zagreb, 2004.

U Znakovima vjerojatnosti Božica Dea Matasić zadržava interes za cjeloviti tretman galerijskog prostora. Vanjska forma odnosno formati svih objekata identični su, ali organičke strukture u njima raznolike su i transparentne te omogućavaju dojmljivu igru sjena po zidovima i podu galerije.

Projekt Znakovi vjerojatnosti prema riječima autorice proizišao je is 'protokola slučajnosti' - interaktivne igre u kojoj je sabirala trenutke lucidnosti u komunikaciji s okolinom. Ono što razlikuje ovu izložbu od ostalih njenih projekata, je što u svojoj osnovi sadrži nedoumicu kao stvaralački poriv. Naime, prethodna izložba koju je trebala samo prenijeti u ovaj galerijski prostor neneadano je rasprodana i u kratkom roku je trebala nastati nova. Pritisnuta rokovima i kreativno iscrpljena odlučila je prepustiti nastanak svog novog projekta intuiciji - prepoznavanju znakova iz svoje okoline kroz 'protokol slučajnosti'. Znakovi vjerojatnosti nastajali su kroz selektivni odabir sugestija suučesnika koji su postali koautori odnosno sudionici nastanka izložbe. U ishodištu ovih ekspresivnih apstraktnih grafizama nalaze se zapravo neugledni, slučajno nastali motivi sa poleđina fotografija. Vizualno asociraju na igraće karte koje se koriste za igre na sreću, ili za proricanje budućnosti. Potezi ljepila koji su povukli tragove podloge prepoznati su kao likovni element, a na tu inicijalnu ideju nadovezao se niz ostalih uvida.

Ukupni dojam predstavljenog ciklusa otisak je osobnosti koja je izvršila kreativni izbor zapaženih fragmenata, ali i otvorenosti prema uvidima i prijedlozima sudionika procesa. Znakovi vjerojatnosti tako predstavljaju retrospektivu brojnih zapažanja, otkrivanja novih mogućnosti odabranih fragmenata, njihovog pročišćavanja te otvaranja novom komunikacijskom iskustvu. Zaustavljeni trenutkom 'unutarnje tišine' lako možemo prepoznati magličaste podloge sa prozirnim znakovima kao metafore lucidnih trenutaka ili fragmenata osobnih uvida.

pleksiglas i satinirana folija

8 kom., 100 x 140 x 0,5 cm